Folyamatos extraktor prémium gyümölcstörköly polifenol tartalmának kinyerésére

Folyamatos extraktor prémium gyümölcstörköly polifenol tartalmának kinyerésére

A folyamatos extraktor rövid műszaki ismertetője:

A berendezés egy olyan folyamatos működési technológiájú ellenáramú, szabályozható, receptúrázható, víz alkohol gradiens extraháló anyagú energiatakarékos extraktor, illetve a berendezés által létrehozott extrakciós technológia, amely magas antioxidáns tartalmú gyümölcs présmaradványok tovább feldolgozását teszi lehetővé flavonoidok és stilbének kinyerése céljából, és amelynek kapacitása alkalmazkodik a kis kapacitású hagyományos natúr feldolgozási technológiájú gyümölcslé üzemek kapacitásához. A prototípus berendezés és technológia szervesen illeszkedik a magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök termelés-feldolgozási ciklusába úgy, hogy a feldolgozási technológiai sor a lehető legkevésbé terheli a környezetet, közelít a „zero waste” technológiához, miközben prémiumkategóriás az egészsége életvitelhez nélkülözhetetlen termékeket állít elő. A prototípus berendezés része oldószerellátó, adagoló és extraktum fogadó berendezés is.

 

Az extraktor egy vízszintes elrendezésű 6×12 cellás folyamatos ellenáramú berendezés, ami alkalmas gyümölcsmaradványokból kinyerhető flavonoidok folyamatos extrahálására. Az extraktor organikus oldószerkeverési lehetőséggel rendelkezik, mellyel ideális gyümölcsmaradványfajtára specifikusan beállítható százalékos összetételű extrahálószer állítható be. Az oldószer áramlási sebessége és a extrahálandó anyag tartózkodási ideje állítható, így ideális mennyiségű extraktum nyerhető ki.

Az extrakciós technológiával natúr módon, energiatakarékosan és versenyképesen lehet előállítani a flavonoid extraktumot. Az extraktumból a későbbiekben ultraszűréses és reverz ozmózisos eljárással a flavonoidok a víz/alkohol extraháló szertől szétválaszthatóak, vagy közvetlenül felhasználhatóak az élelmiszer, a gyógyszer, vagy a kozmetikai ipar számára.

Összextraktum szedésen túlmenően a berendezés alkalmassá tehető egyedi flavonoid csúcsok szedésére is, így a működés kvázi preparatív folyadék kromatográfiás technológiának is tekinthető, mindezt méretgazdaságosan, zárt ciklusban csak organikus extraháló szerek felhasználásával.

A berendezés konstrukciós egyediségén felül lényeges a programozható, erre a technológiára kifejlesztett, receptúra programozásra is alkalmas, folyamatvezérlő és megjelenítő rendszer.

folyamatos_extraktor_04