GINOP-2.1.7-15-2016-01608

palya_2

Lamarin termelő, kereskedelmi és szolgáltató kft.

Sajtóközlemény

folyamatos extraktor prototípus fejlesztése prémium gyümölcstörköly polifenol tartalmának kinyerésére

 

A Lamarin Kft. a Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés c. felhívására benyújtott, GINOP-2.1.7-15-2016-01608 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmét a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság támogatásra érdemesnek ítélte.

 

Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás napjainkban a fejlett ipari országok lakosságának egyik meghatározó cselekvési iránya Mind az emberek tudatossága mind az ezt kiszolgáló piac hosszú távon ebbe az irányba orientálódik. Az egészséges táplálkozás egyik fő alkotóeleme a magas antioxidáns tartalmú úgynevezett prémium gyümölcsök és ezek natúr feldolgozású termékeinek fogyasztása.

A magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök értékesítésénél az azonnali frissen értékesítés mellett elkerülhetetlen a gyümölcsök feldolgozása. Ennek egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb módja a lé kinyerés. amivel értékes termék előállítására van lehetőség. A gyümölcsök szállíthatósága frissen tartása azonban azt a logikát követeli meg, hogy viszonylag kis kapacitású (várhatóan 1-5T/h) prémium kategóriájú gyümölcsleveket előállító üzemek létesüljenek. Ezen üzemek melléktermékeként keletkező présmaradvány feldolgozásáról már csak a környezetszennyezés elkerülése érdekében is célszerű tovább gondoskodni. Az már csak tovább fokozza ezt az igényt, hogy az értékes antioxidánsok nagy része általában a gyümölcshéjban dúsul. A gyümölcsök présmaradvány feldolgozásának értékteremtő szempontból egyik legjobb megoldása a benne lévő értékes polifenolok kinyerése, Ezek a benzoesav származékok, a stilbének, a fahéjsavak, a flavonok, a flavonolok, a flavananok, a flavan-3-olok, a procianidinek a tanninok, az antocianinok, és az izoflavonok. Ezek közül például a flavonoidok amelyből irodalmi adatoktól függően már 4000-8000 között azonosítottak a növényi szervezetekben, olyan biológiailag aktiv anyagok antioxidánst, amelyek szabadgyök megkötő képességük miatt, a szervezet regenerálásában aktív szerepet játszanak, így a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar ígéretes és már létező, kiváló alapanyagai. A flavonoidok és a stilbének gyümölcs présmaradványából történő kinyerésére elsősorban extrakciós módszerrel lehetséges.

Esetünkben a natúr típusú feldolgozás érdekében célszerű hozzáadott szintetikus kémiai anyag mentes eljárás alkalmazása. Ekkor alapvetően extraháló szerként a víz és az organikus alkohol jöhet számításba Attól függően, hogy a flavonoid difenil propán alapvázához milyen csoportok kapcsolódnak, változó a flavonoid vízben és/vagy alkoholban való oldékonysága.

Az előzőekben kifejtettek alapján célunk egy olyan folyamatos működési technológiájú ellenáramú, szabályozható, receptúrázható, víz alkohol gradiens extraháló anyagú energiatakarékos extraktor berendezéscsoport, illetve extrakciós technológia kifejlesztése, mely magas antioxidáns tartalmú gyümölcs présmaradványok tovább feldolgozását teszi lehetővé flavonoidok kinyerése céljából, és amelynek kapacitása alkalmazkodik a kis kapacitású hagyományos natúr feldolgozási technológiájú gyümölcslé üzemek kapacitásához.

A kifejleszteni kívánt extraktor berendezéscsoporttal, illetve extrakciós technológiával natúr módon, energiatakarékosan és versenyképesen lehetne előállítani az előzőekben említett flavonoid extraktumot, amelyből ezután membrános ozmózisos eljárással a flavonoidok a víz/alkohol extraháló szertől szétválaszthatóak, vagy preparatív folyadékkromatográfiás módszerrel a flavonoid komponensek szelektálhatóak az élelmiszer, a gyógyszer, vagy a kozmetikai ipar számára.

 

 

Projekt megvalósítási időtartama:

  • a projekt kezdő időpontja: 2017.07.26.
  • a projekt záró időpontja: 2019.07.25.

 

 

Projekt összköltségvetése: 211.530.000 Ft

Támogatás összege: 129.454.000 Ft

 

 

Sajtókapcsolat: lamarin@lamarin.hu